Köket

Hemlagat är godast!

Den härliga doften som möter besökare i hallen har en enkel förklaring: Hemlagad mat! Vår kokerska Eva berättar här själv om hur hon ser på maten på Myrstacken.

”Som matansvarig på Myrstacken har jag tillsammans med vuxna som serverar maten hemma ett viktigt ansvar. Den mat som barnen bekantar sig med som små blir den mat som barnen kommer att äta senare i livet. Därför vill jag servera all slags mat så barnen vänjer sig vid smaker och utseende.”

Lite så här tänker vi på Myrstacken kring maten

* Vi är restriktiva med socker och salt

* Vi introducerar gärna nya nyttiga livsmedel

* Vi serverar barnen mejeriprodukter med låg fetthalt

* Barnen får mycket frukt och grönt

* Vi väljer bröd med mycket fibrer.

Hållbarhet

På Myrstacken serveras mycket ekologiska produkter.  Vi gör nästan all mat från grunden och utesluter halvfabrikat så gott det går.

Vi handlar allt kött från Lillegårdens kött och chark som står för hållbarhet och närhet.

Vi serverar vegetarisk mat minst en gång i veckan och då komponeras den på sådant sätt att den innehåller nödvändiga näringsämnen som t.ex. B12, Vitamin D, Calcium, Järn, Zink, Selen och Omega 3. Det är viktigt att vi förstår vikten av att äta mycket grönsaker, bönor, linser samt livsmedel rika på protein. 

Det serveras fisk två dagar i veckan och då varieras det mellan lax och vit fisk av olika slag.

Egenkontroll av köket

Livsmedelsverket ger direktiv om vad vi bör servera, hur mycket och vad måltiden skall innehålla rent näringsmässigt. De berättar också hur vi skall hantera maten när det gäller t.ex. tillagning och varmhållning. Vi är även ålagda att ha en egen livsmedelskontroll.